Nu när hösten är här är det dags att äta på ett sätt som stärker vår matsmältning och som balanserar vata dosha.
Vi har ofta en naturlig dragning till varmare och mer ”ombonad” mat när höstmörkret smyger sig på och det börjar bli kallare. Och värme behöver vi tillföra så här års. Ett ypperligt sätt att få in värme i maten och förbättra vår matsmältning är att krydda vår mat ordentligt.
Ayurveda förespråkar ju att vår mat alltid ska vara välkryddad oavsett årstid. Just under senhösten behöver kryddorna vara speciellt värmande.
Krydda all mat du äter, vid alla måltider. Även frukostmaten ska vara kryddad, vilket oftast kan vara något vi inte kanske alltid är helt vana vid.
Här kommer tips på 4 bästa kryddorna i höst som passar alla doshor. Om man är mycket pitta kan man använda lite mindre mängder av dessa kryddor bara.
1. SVARTPEPPAR
Svartpeppar kallas för King of Spices för sina många goda egenskaper som påverkar kroppen hälsosamt. Svartpeppar är en mycket värmande och väldigt användbar krydda. Man kan använda svartpeppar i de flesta maträtter (utom möjligen i sötare rätter).
Svartpepparns egenskaper och användningsområden:
* Värmande
* Slemlösande
* Förbättrar aptiten
* Minskar nästäppa
* Lindrar hosta
* Underlättar näringsupptag
* Antibakteriell
* Löser upp ama (toxiner)
* Lindrar hudallergier
Tips på rätter att krydda med svartpeppar:
Fisk
Skaldjur
Nötkött
Dressing
Svamp
Pastarätter
Vitkål
Tomat
Risrätter
2. INGEFÄRAPULVER
En mångsidig krydda som innehåller mycket antioxidanter. Torkad ingefära är mycket mer värmande än färsk ingefära.
Ingefärapulvers egenskaper och användningsområden:
* Förbättrar aptiten
* Motverkar uppblåsthet
* Bra vid åksjuka
* Minskar illamående
* Slemlösande
* Löser upp ama (toxiner)
* Minskar täppthet i bihålor
* Påverkar lederna positivt; minskar både stelhet och svullnader
* Lätt smärtlindrande vid muskelvärk
Tips på rätter att krydda med ingefärapulver:
Ginger ale
Smoothies
Yoghurt/filmjölk
Juice
Kakor och bärpajer
Chutney
Curryrätter
Marinader
Ingefärste
3. KRYDDNEJLIKA
Denna utmärkta krydda är lite bortglömd men prova den gärna för den har många bra egenskaper.
Kryddnejlikans egenskaper och användningsområden:
* Bra vid torrhosta
* Lindrar halsont
* Motverkar uppblåsthet
* Lättar upp tung mat
* Underlättar matsmältningen
* Förbättrar andedräkten
* Bra mot tandvärk – då lägger man en hel kryddnejlika direkt på den ömma tanden.
Tips på rätter att krydda med kryddnejlika:
Fläskkött
Vilt
Glögg
Marinader
Pepparkakor
Pumpa
Ris
Frukt
Garam Masala-rätter
4. KANEL
Kanel behöver väl ingen särskild introduktion. Vi vet alla hur den smakar och doftar.
Kanelens egenskaper och användningsområden:
* Slemlösande
* Värmande
* Lindrar halsont
* Förbättrar matsmältningen
* Kan sänka blodtrycket
* Bra för hjärtat
* Rensar ut ama
* Förbättrar blodcirkulationen
Tips på rätter att krydda med kanel:
Gröt
Kanelbullar
Kakor
Tomatsås
Inlagda tomater
Morötter
Äpplen
Fruktsallad
Fruktkompott
Ris
Garam Masala-rätter
Kanelte: Koka en kanelstång i 2,5 dl vatten. Sila och drick denna värmande dryck. Riktig comfort food!
Namaste,
Clearly Marie
PS. Har du problem med din sömn? Kolla in min nya e-bok med ayurvediska tips och råd för en perfekt sömn här: https://www.clearlymarie.se/product-page/sov-gott-steg-f%C3%B6r-steg-till-perfekt-s%C3%B6mn-med-hj%C3%A4lp-av-ayurveda
Comentários