top of page
Marie Lundholm

4 BÄSTA KRYDDORNA I HÖST


Nu när hösten är här är det dags att äta på ett sätt som stärker vår matsmältning och som balanserar vata dosha.


Vi har ofta en naturlig dragning till varmare och mer ”ombonad” mat när höstmörkret smyger sig på och det börjar bli kallare. Och värme behöver vi tillföra så här års. Ett ypperligt sätt att få in värme i maten och förbättra vår matsmältning är att krydda vår mat ordentligt.


Ayurveda förespråkar ju att vår mat alltid ska vara välkryddad oavsett årstid. Just under senhösten behöver kryddorna vara speciellt värmande.


Krydda all mat du äter, vid alla måltider. Även frukostmaten ska vara kryddad, vilket oftast kan vara något vi inte kanske alltid är helt vana vid.


Här kommer tips på 4 bästa kryddorna i höst som passar alla doshor. Om man är mycket pitta kan man använda lite mindre mängder av dessa kryddor bara.



1. SVARTPEPPAR


Svartpeppar kallas för King of Spices för sina många goda egenskaper som påverkar kroppen hälsosamt. Svartpeppar är en mycket värmande och väldigt användbar krydda. Man kan använda svartpeppar i de flesta maträtter (utom möjligen i sötare rätter).


Svartpepparns egenskaper och användningsområden:


* Värmande

* Slemlösande

* Förbättrar aptiten

* Minskar nästäppa

* Lindrar hosta

* Underlättar näringsupptag

* Antibakteriell

* Löser upp ama (toxiner)

* Lindrar hudallergier



Tips på rätter att krydda med svartpeppar:


Fisk

Skaldjur

Nötkött

Dressing

Svamp

Pastarätter

Vitkål

Tomat

Risrätter



2. INGEFÄRAPULVER


En mångsidig krydda som innehåller mycket antioxidanter. Torkad ingefära är mycket mer värmande än färsk ingefära.


Ingefärapulvers egenskaper och användningsområden:


* Förbättrar aptiten

* Motverkar uppblåsthet

* Bra vid åksjuka

* Minskar illamående

* Slemlösande

* Löser upp ama (toxiner)

* Minskar täppthet i bihålor

* Påverkar lederna positivt; minskar både stelhet och svullnader

* Lätt smärtlindrande vid muskelvärk



Tips på rätter att krydda med ingefärapulver:


Ginger ale

Smoothies

Yoghurt/filmjölk

Juice

Kakor och bärpajer

Chutney

Curryrätter

Marinader

Ingefärste



3. KRYDDNEJLIKA


Denna utmärkta krydda är lite bortglömd men prova den gärna för den har många bra egenskaper.


Kryddnejlikans egenskaper och användningsområden:


* Bra vid torrhosta

* Lindrar halsont

* Motverkar uppblåsthet

* Lättar upp tung mat

* Underlättar matsmältningen

* Förbättrar andedräkten

* Bra mot tandvärk – då lägger man en hel kryddnejlika direkt på den ömma tanden.



Tips på rätter att krydda med kryddnejlika:


Fläskkött

Vilt

Glögg

Marinader

Pepparkakor

Pumpa

Ris

Frukt

Garam Masala-rätter



4. KANEL


Kanel behöver väl ingen särskild introduktion. Vi vet alla hur den smakar och doftar.


Kanelens egenskaper och användningsområden:


* Slemlösande

* Värmande

* Lindrar halsont

* Förbättrar matsmältningen

* Kan sänka blodtrycket

* Bra för hjärtat

* Rensar ut ama

* Förbättrar blodcirkulationen



Tips på rätter att krydda med kanel:


Gröt

Kanelbullar

Kakor

Tomatsås

Inlagda tomater

Morötter

Äpplen

Fruktsallad

Fruktkompott

Ris

Garam Masala-rätter

Kanelte: Koka en kanelstång i 2,5 dl vatten. Sila och drick denna värmande dryck. Riktig comfort food!


Namaste,

Clearly Marie





PS. Har du problem med din sömn? Kolla in min nya e-bok med ayurvediska tips och råd för en perfekt sömn här: https://www.clearlymarie.se/product-page/sov-gott-steg-f%C3%B6r-steg-till-perfekt-s%C3%B6mn-med-hj%C3%A4lp-av-ayurveda




74 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page