När det nu snart (förhoppningsvis) börjar gå mot slutet av vintern är det hög tid för oss alla att börja balansera kapha dosha.
Om din grundkonstitution är mest kapha eller du har en kapha-obalans är det extra viktigt att sätta igång med kapha-sänkande åtgärder för att minska och undvika problem med pollenallergier, vårförkylningar, slemhosta och vårtrötthet.
Ett viktigt steg i att få kapha dosha i balans är att äta mat som är lämplig för kapha. Kapha-kost behöver vara varm, torr, lätt och kryddig.
Jag delar här med mig ayurvediska recept på två rätter som är helt och hållet kapha-balanserande. Håll tillgodo!
Det största målet mat ska man äta till lunch och den här rätten är kraftig nog för att passa till lunch, samtidigt som den är tillräckligt lätt för att balansera kapha:
KYCKLINGKLUBBOR MED UGNSBAKAD ROTSELLERI OCH ÄRTPURÉ OCH COUSCOUS
För 4 portioner:
Ingredienser:
4 st kycklingklubbor
1 kg rotselleri
ca 3 msk rapsolja
1 msk salt
2 msk paprikapulver
2 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk spiskummin
2 tsk torkad dragon
5 dl frysta ärtor
1 dl vatten
1 lime
1 röd chili
0,5 tsk ingefärapulver
4 dl couscous
250 g broccoli (kan uteslutas)
Gör så här:
1.Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skär bort ”skalet” från rotsellerin, skär rotsellerin i stora bitar och lägg bitarna i en ugnsfast form.
3. Ringla lite rapsolja över.
4. Gör kryddblandningen till kycklingen: Blanda 1 msk salt, 2 msk paprikapulver, 2 tsk svartpeppar, 1 tsk vitlökspulver, 1 tsk lökpulver, 1 tsk spiskummin, 2 tsk torkad dragon och 1,5 msk rapsolja. Rör ihop till en smet.
5. Gnid in kycklingklubborna med kryddblandningen. Gnid även in den under skinnet på kycklingen.
6. Lägg kycklingklubborna på rotsellerin i formen, ställ in i mitten på ugnen och låt ugnsbaka i ca 45 minuter.
7. Skölj och skär broccolin på längden och stek den i lite rapsolja i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
8. Lägg de frysta ärtorna i en kastrull och slå på lite vatten och ge ärtorna ett uppkok. Mixa ärtorna med 1 dl vatten och saften från 1 lime till en slät puré.
9. Peta ur kärnorna ur chilin och strimla chilin.
10. Häll i den strimlade chilin, 1 tsk salt och 0,5 tsk ingefärspulver i ärtröran och mixa ihop.
11. Koka couscousen enligt instruktionerna på paketet.
Servera kycklingen och rotsellerin med couscous, ärtpurén och stekt broccoli.
Nästa rätt passar bra att äta som en lättare middag:
GETOSTFYLLDA AUBERGINER 2 portioner
Ingredienser:
3 st medelstora auberginer
150 g getost/chevre
1 dl quinoa
2 dl vatten
1,5 tsk salt
1 tsk cayennepeppar
2 tsk torkad koriander
1 tsk vitlökspulver
2 msk olivolja
Gör så här:
1. Koka quinoan med vattnet på svag värme under lock i ca 15 minuter.
2. Skölj auberginerna, dela dem på längden och lägg på en plåt.
3. Gröp ur auberginerna i mitten.
4. Hacka auberginurgröpet och lägg i en skål.
5. Pensla auberginena med olja.
6. Skär bort de vita kanterna på getostetn.
7. Mosa getosten med en gaffel och lägg i skålen med aubergineurgröpet. Rör ihop till en röra.
8. Häll i den kokta quinoan och alla kryddorna i getoströran och blanda ihop.
9. Fördela ost- och quinoaröran på auberginerna.
10. Ställ in i mitten på ugnen och ugnsbaka på 200 grader i 25 – 30 minuter.
Prova gärna att laga dessa rätter och kommentera gärna vad du tycker om dem.
Namaste,
Kommentare