Stress är väl verkligen vår tids folksjukdom. Det verkar som att inte någon kommer undan att bli stressad nuförtiden.
Stressad kan man bli av en mängd olika faktorer men en stresskälla som är påtaglig nuförtiden är stress orsakad av all information av olika slag som vi blir exponerade för. Det är internet, sociala medier, streamingtjänster, notifieringar på våra smartphones, ljudböcker, poddar, TV, email. Intrycken och informationen som strömmar mot oss är ändlösa. Allt detta informationsflöde är som ett konstant brus vi utsätts för och som våra hjärnor hela tiden reagerar på, vare sig vi vill det eller inte.
Mediabruset är oerhört svårt att komma undan. Vi behöver och vill ju ha en del av denna information och vi behöver hålla oss uppdaterade till en viss grad, i alla fall av nyheterna.
Men förutom det, behöver vi verkligen utsätta oss för alla dessa intryck och detta informationsbrus? Och hur mår vi egentligen av det?
Det finns studier som visar att många påverkas negativt av att ändlöst scrolla genom till exempel sociala medie-flöden och se hur fantastiskt mycket bättre alla andra verkar ha det i sina liv.
Vi ägnar otroligt mycket tid på att ta in information via våra smartphones. Tydligen är genomsnittet som folk tittar på bara sociala medier 2,5 timme per dag! Man kan bli deprimerad av detta passiva tittande och intag av mer eller mindre betydelselös information. Och som sagt, våra hjärnor registrerar allt detta och påverkar nervsystemet.
Numer har vi sällan ensam, tyst tid, alltså tid där vi bara sitter och kontemplerar. För har vi inget att göra, eller sitter och väntar på tåget, i väntrummet eller liknande, så ägnar vi all vår uppmärksamhet åt våra telefoner.
Inte heller när vi promenerar eller springer har vi tyst egen tid, för då har vi nyhetssändningar, poddar eller ljudböcker i hörlurarna. Detta bidrar till än mer stress för vårt nervsystem som inte får någon återhämtning under dagen.
Detta konstanta informationsflöde gör att vårt nervsystem blir överbelastat. Med ayurvediska termer betyder detta att vata dosha blir enormt förhöjd.
Förhöjd vata kan innebära att man blir ångestfylld, känner sig splittrad, rastlös och orolig. Man kan få svårt att fokusera och få svårt att sova. Många lider också av sömnproblem nu förtiden. Det är svårt att gå ner i varv och komma till ro om det aldrig varit tyst och lugnt under dagen. En vata-obalans kan också yttra sig fysiskt, till exempel med magproblem som förstoppning eller uppblåsthet, torr och fnasig hy eller värk lite på olika ställen i kroppen.
Vad kan vi göra för att motverka denna informationsstress?
Här följer ett axplock med några ayurvediska metoder som är lugnande för vata och som motverkar effekterna av informationsstressen.
Jordning
Alltså att ha direktkontakt med jordelementet. Detta får man genom att gå barfota på gräs eller sand när årstiden tillåter. Pyssla med växter, i trädgården eller med inomhusväxter och umgås med husdjur är också grundande. Detta lugnar ner vata dosha. Vissa yoga-positioner som berget och trädet är också jordande och grundande.
Överhuvudtaget är det grundande och lugnande för nervsystemet att vistas i naturen (utan hörlurar 😊). Det är faktiskt det absolut bästa sättet för all återhämtning. Naturen påverkar oss så positivt och balanserande. Vi behöver vara i naturen för vi är en del av den och när vi tillbringar tid i naturen får vi lättare att hitta tillbaka till oss själva. ”Läkning sker naturligt i naturen”.
Stäng av skärmar en timme före sänggång
Detta ger hjärnan och nervsystemet en chans att gå ner i varv och det blir lättare att somna och sova bra.
Undvik din smartphone direkt på morgonen
Starta inte dagen med att helt nyvaknad och oförberedd ta in en massa negativ och stressande energi från nyheter eller krav från e-mails. Börja i stället med en kroppsskanning och en kort meditation för att landa i dig själv och bli redo att ta dig an den nya dagen.
Meditation
Att en stund varje dag hitta en tyst plats, sluta ögonen och gå inåt är som balsam för själen.
En meditationsstund per dag kan motverka en del av de negativa effekterna från det mediabrus vi utsätts för. För då bryter vi av, det blir tyst och nervsystemet får vila en stund. Vi får en chans att lyssna på vårt inre utan en massa yttre distraktioner. Detta är oerhört viktigt för vårt välbefinnande.
Vi blir alltså stressade och får lätt obalanser av informationsbruset. I nutidssamhället är det svårt att komma undan detta brus, men det går att lindra effekterna av informationsstressen genom medvetna handlingar för att balansera vata dosha.
För ett hälsosamt och harmoniskt liv!
Namaste,
Clearly Marie
PS. Om du ännu inte beställt min GRATIS stresshanterigsguide, kan du göra det här:
Comentarios