Hösten är här på riktigt och det är hög tid att börja balansera vata dosha.
Senhöst och vinter fram till mitten på februari är vata-säsong enligt Ayurveda. Senhöst och tidigare delen av vintern utmärks av kyla, blåst och torrhet. Dessa egenskaper är också några av de mest utmärkande egenskaperna hos vata dosha.
När senhösten kommer, de flesta löven fallit från träden och det börjar bli grått, mörkt och kallt ute, då ökar vata dosha i oss alla. Den som nog märker detta mest är den är som vata-dominant, alltså vars grundkonstitution är vata, eller de som redan har en vata-obalans när senhösten börjar.
Vi kan känna oss extra frusna och hyn blir torr. Läpparna framför allt kan bli fnasiga och håret torrt och risigt. Detta brukar de flesta av oss känna av. Ytterligare tecken på att vata ökat kan vara förstoppning, oro, kanske lite svårt att gå ner i varv och sova. Man kan också känna sig lite stel och leder kan knaka och knastra.
Man kan också känna sig lite kraftlös och trött men även lite mer uppjagad, överkänslig och rastlös. Allt detta är tecken på förhöjd vata.
Vad kan man göra för att få vata i balans då?
Här följer 12 sätt att balansera vata:
1. Ät varm mat! Alltid!
För att motverka den kylande påverkan som hösten kommer med är det bra att äta varm mat. Det håller hela kroppen varm och den varma maten underlättar också för matsmältningen. Äta gärna lite stadigare och krämig mat under vinterhalvåret. Drick även varma örteeer under denna period.
2. Självmassage med sesamolja
Börja dagen med att smörja in dig med mognad sesamolja som du värmt upp till behaglig temperatur. Börja med att massera hårbotten och smörj sedan in hela kroppen ända ner till tårna. Låt oljan ligga kvar en stund på huden och duscha sedan utan att tvåla alltför mycket. Bäst är att ha ett litet tunt, skyddande lager av olja kvar på kroppen.
Om du känner att du inte hinner med denna procedur varje morgon, gör den åtminstone en gång på helgen. Övriga dagar kan det räcka med att olja händer, fötter, öron och lägga en liten dutt mitt uppe på hjässan.
Sesamolja är smörjande, lugnande, närande och värmande. Den drar även ur en del slaggprodukter ur huden. Det är därför man ska duscha efter oljemassagen, för att skölja bort dessa slaggprodukter.
3. Drick varmt vatten
Undvik kall dryck under höst och vinter. Drick i stället varmt vatten. Koka upp vatten och drick under dagen och vid måltiderna.
4. Ät krämig och ”fyllande” extra näringsrik mat
Stuvningar, såser, grytor och gratänger. Lite kraftigare och tyngre mat som är grundande är utmärkt för vata. Undvik kalla sallader och rawfood under vinterhalvåret.
Krydda maten ordentligt. Exempel på bra kryddor för vata är ingefära, spiskummin, kardemumma, fänkål, gurkmeja, svartpeppar och kanel. Dessa kryddor stöttar matsmältningen och motverkar eventuell förstoppning. Undvik dock väldigt stark mat med mycket chili eller cayennepeppar i, då dessa kryddor är för uttorkande för vata.
5. Lugn träning
Under höst och vinter är det lugn träning som gäller. Yoga är allra bäst. Välj en lugnare form av yoga, till exempel yinyoga och spara dynamisk yoga såsom ashtanga yoga till våren när det är bra med mer intensiv träning.
Lugna promenader är också bra, särskilt i skog och mark.
6. Meditera
Stilla sinnet genom att meditera en stund varje dag. 10 minuter räcker.
Du får då en paus från alla intryck och sinnet får en chans till återhämtning.
Meditera kan man göra på flera sätt men enklast är att bara sitta med rak rygg, blunda och andas. Tankarna kan komma att flaxa fram och tillbaka. Låt dem göra det. Du kan ha ditt fokus på ditt solar plexus om du vill. Så fort tankarna svävar iväg, för du tillbaka ditt fokus till solar plexus-området.
7. Andas
Bra andningsövningar, så kallade pranayamas, för vata är:
* Växelandning:
Sitt med rak rygg.
Använd höger hand om du är högerhänt, vänster hand om du är vänsterhänt. Placera pekfinger och långfinger mellan ögonbrynen.
Stäng till höger näsborre med tummen och andas in genom vänster näsborre.
Flytta tummen till vänster näsborre och stäng den.
Andas ut genom höger näsborre. Andas in genom höger näsborre.
Flytta tummen till höger näsborre.
Andas ut genom vänster näsborre. Andas in genom vänster näsborre.
Gör ovanstående sekvens 5 gånger.
* Humlan:
Sitt med rak rygg och blunda.
"Stäng" öronen med tummarna. Placera pekfingrarna ovanför ögonbrynen och långfingrarna på ögonlocken. Sätt ringfingrarna vid sidan om näsborrarna och låt lillfingrarna vila mot kinden. Stäng munnen.
Andas sakta ut genom näsan samtidigt som du säger 'Mmm', så att det låter som om du hummar. Om det låter som om du hade en humla inne i huvudet har du lyckats göra det rätt 😊 Repetera 5 gånger.
Båda dessa andningsövningar är lugnande och balanserande för sinnet och passar för att lugna ner hög vata.
8. Regelbundenhet
Se till att ha regelbundna dagsrutiner, dvs ät mat på bestämda tider, gå och lägg dig vid samma tid varje kväll och gå upp vid samma tid varje morgon.
Att ha rutiner kan vara förvånansvärt svårt för många vata-personer men med tanke på att regelbundenhet är ett av det mest effektiva sätten att balansera vata på är det verkligen värt att införa en dagsrutin som ser likadan ut varje dag.
Bra hållpunkter är att stiga upp kl 6 på morgonen, äta frukost runt 7/8-tiden, äta lunch mitt på dagen, vid 12/13 och middag vid 18-tiden.
9. Sömnrutiner
Gå och lägg dig senast kl 22. Stäng av skärmar, TV, telefon, etc minst en timme innan sänggång. Detta är en viktig åtgärd för att få vata i balans!
Om du har svårt att slappna av kan det vara värt att prova tyngdtäcke till exempel. Man kan också lyssna på någon avslappningsmeditation, till exempel Yoga Nidra.
10. Örter
Örter som kan hjälpa till att balansera vata är:
Triphala
För att hålla magen i gång och undvika förstoppning och uppblåsthet.
Ashwagandha (med viss försiktighet)
För att bli pigg och orka mer.
Brahmi
För att lugna oro och nervositet och få mer fokus.
Konsultera alltid en ayurvedisk hälsorådgivare innan du börjar med örtmediciner, då man kan behöva bedöma hela personens hälsotillstånd för att klargöra vilka örter som är lämpliga för just dig.
11. Vila och ta det lugnt
Senhöst/vintern är en tid för att ta det lugnare och vila mer. Se bara på naturen, träden och många djur som har sin viloperiod under vintern. Kryp upp i soffan med en filt och en bra bok 😊
12. Var kreativ
Vata mår bra av kreativt utövande, så ägna gärna lite tid åt något skapande som du tycker är kul. Det behöver inte vara något jätteprojekt. Det kan vara något vardagligt också, till exempel att baka lite bröd.
Senhösten ökar alltså vata doshan i oss alla. Då vatas egna egenskaper bland annat är kyla, luft, lätthet och torrhet, och dessa attribut nu ökar är det viktigt att vi behandlar och tillför sådant med motsatta egenskaper.
Så för att få vata i balans behöver vi alltså under hösten införa en livsstil med aktiviteter, mat och örter som är grundande, lugnande, smörjande och värmande.
Namaste,
Clearly Marie
Kommentare