top of page
Marie Lundholm

VÄRMANDE VINTERMAT - 2 AYURVEDISKA RECEPT


värmande vintermat

Nu i januari månad råder det vata-tid. Det innebär att egenskaperna i naturen i mitten på vintern är desamma som i vata dosha i oss människor.

 

Dessa egenskaper är bland annat kyla och torrhet.

 

Vi människor blir påverkade av detta väder och det ökar vatan i oss. Under vintern fryser vi mer och vår hud blir också mer torr. Det här vet vi nordbor mycket väl, för just på vintern brukar ju speciellt händer och läppar bli väldigt nariga och torra.

 

För att motverka den här kylan och torrheten i oss behöver vi balansera vata dosha, vilket man gör genom att tillföra de motsatta egenskaperna. Vi behöver tillföra värme och fukt/mjukhet. Det gör vi förstås genom att hålla oss varma och smörja in huden, till exempel med sesamolja.

 

Ett ytterligare sätt är att justera vad man äter. Så här års är det bästa att fokusera på varm och krämig mat. Varm och krämig mat gör att vi mår bättre under vintern, ökar värmen i kroppen och hjälper till att hålla vata i schack.

 

Här kommer ett par recept på värmande vintermat

 

Det är två krämiga rätter, som är vata-balanserande och dessa rätter passar överhuvudtaget bra för de flesta av oss att äta när det är riktigt kallt ute:

 

 

Kryddig fiskgryta se bild ovan


För 4 portioner:

 

Ingredienser:

 

600 g vit fiskfilé, t ex torsk eller pangasius, skuren i portionsbitar

2 schalottenlökar, finstrimlade

1 fänkål, finstrimlad

250 g körsbärstomater, halverade

100 g haricots verts, skurna i mindre bitar

400 ml kokosmjölk

2 msk tomatpuré

30 g färsk ingefära, riven

3 vitlöksklyftor, pressade

1,5 tsk salt

1 tsk bruna senapsfrön

2 tsk gurkmeja

2 tsk koriander

2 tsk bockhornsklöver

1 tsk spiskummin

1 tsk svartpeppar

2 krm cayennepeppar

0,5 dl kokosolja

1 lime

4 portioner basmatiris

 

Gör så här:

Fräs ingefära, vitlök, lök och fänkål i kokosolja i 2 – 3 minuter.

Tillsätt kryddorna, tomaterna och tomatpurén och fräs ca 3 minuter.

Häll i kokosmjölk, lägg i fisken och haricots vertsen och sjud under lock tills fisken är klar, ca 5 minuter.

Servera med basmatiris och lime.

 


ayurvedisk mat

Zucchini-plättar


För 2 portioner:


Ingredienser:

 

1 stor zucchini

2 ägg

1 – 1,5 dl mixade havregryn, gärna glutenfria

2 – 3 msk creme fraiche

0,5 purjo, strimlad

1 vitlöksklyfta, pressad

2 msk persilja, hackad

2 msk färsk timjan, hackad

1 dl västerbottenost, riven

1 tsk svartpeppar

olivolja att steka i

salt

 

Gör så här:

Riv zucchinin och salta. Låt rinna av i durkslag i ca en halvtimme och krama sen ur vätskan.

Vispa ihop ägg och creme fraiche.

Bland i övriga ingredienser och smaka av med salt.

Justera så smeten får lagom konsistens.

Klicka ut smeten till plättar och stek i olivolja några minuter på varje sida.

 

 

 

Prova gärna att laga dessa varma och goda rätter nu när det är som kallast. Låt mig veta vad du tycker om dem.

 

För ett harmoniskt och hälsosamt liv!

 

Namaste,

Clearly Marie

 

 



 

 

PS. Har du problem med din sömn? Kolla in min e-bok med ayurvediska tips och råd för en perfekt sömn:  






 


119 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page