top of page
Marie Lundholm

VÅRTRÖTTHET

Uppdaterat: 28 mars 2023



Brukar du känna dig tröttare än vanligt på våren? Kanske lite tung i kropp och sinne?


När det börjar droppa från taken och de första snödropparna dyker upp i snön som smälter, ja då är ju våren på väg. Detta är ofta en period vi sett fram emot under den långa vintern men ändå kan vi känna oss håglösa och nedtyngda när våren kommer!

Ayurveda har en förklaring till detta fenomen, nämligen att vårtrötthet är en kapha-obalans.


Ayurveda delar in oss människor i olika kropps- och personlighetstyper, de så kallade doshorna som är Vata, Pitta och Kapha. Även tiden såväl som årstiderna påverkas av de olika doshorna.


Vatas säsong är höst och vinter. Hösten och vintern har liksom vata egenskaperna torr, kall, och rörlig (blåst). Pittas årstid är sommaren som har pittas egenskaper som är hetta, lite fuktig, skarp (solsken). Under den tid vi är i nu, det vill säga senvintern och våren råder kapha-tid. Denna tid är blöt, kall och tung i sina egenskaper, precist som kapha dosha.


Under respektive årstid ökar dess dominerande dosha i oss alla. Nu under senare delen av vintern när snön börjar smälta, vädret är slaskigt och så småningom i början på våren då knopparna börja svälla på blommor, träd och buskar, ökar halten av kapha i oss alla.


Du märker att kaphan ökat i dig om du:


• känner dig tung i kropp och sinne

• är trött och håglös

• sover mer än vanligt

• känner dig nedstämd utan direkt anledning

• är svullen i kropp och slemhinnor

• lätt får förkylningar

• är slemmig i halsen

• har dålig aptit


Dessa tillstånd kan förvärras och utvecklas till vårdepression och pollenallergi, så det är klokt att vidta åtgärder för att reducera kaphan.


Oavsett vilken grundkonstitution man har, dvs om man har mest vata, pitta eller kapha i sig, så ökar kaphan i oss under senvintern och våren. Om din grundkonstitution är kapha eller om du redan har en kapha-obalans när vi går in i denna period kan du känna av detta extra mycket.


Hur undviker man att kaphan ökar då?


För att må bättre och att hindra kapha från att öka för mycket så här års, så kan man med fördel börja balansera kapha nu.



9 tips på hur man kan få kaphan i balans:


1. Ät torr, varm, lätt och kryddig mat.


Under senvintern/våren är det bra att äta torr, varm, lätt och kryddig mat. Exempel på sådan mat är bovetegröt till frukost, ångwokade grönsaker och quinoa till lunch och en klar grönsakssoppa till middag. Om man vill äta kött bör det vara lätt sådant, till exempel kyckling.


2. Drick värmande och kryddiga teer


Ingefärste och tulsite är utmärkta teer att dricka under denna period.


3. Drick varmt vatten


Koka upp vatten och drick flera glas under dagen.


4. Undvik tung mat


Under denna period minskar man på tung mat som till exempel ost, grädde, rött kött, pasta och bröd.


5. Honung


Ät en tesked honung varje dag. Honung är väldigt bra för att balansera kapha, och så är det ju så gott också! Det ska vara fast honung dock – undvik den flytande. Viktigt är också att aldrig värma upp honung, för då blir den förstörd.


6. Torrborstning


Torrborsta kroppen varje morgon, helst med råsidenvantar. Detta får fart på lymfflödena och hjälper till att driva ut slaggprodukter som gör att kroppen känns stagnerad.


7. Gå upp tidigt på morgonen


Ett annat effektivt sätt att minska kapha på är att undvika att vara uppe sent på kvällarna och sova länge på morgnarna. Bäst är att stiga upp klockan 6 på morgonen. Att gå och lägga sig runt kl 22 är utmärkt. Om du sover bra och klarar dig med mindre sömn kan det funka att vara uppe en timme till, men undvik att lägga dig senare än kl 23.


8. Motionera mera


Träning och motion hjälper också för att reducera kapha. Ägna dig gärna åt lite mer intensiv träning som joggning och skidåkning under denna period, men dagliga raska promenader är annars tillräckligt.


9. Örter


Det finns en del örter som hjälper mot kapha-påslag också:


Trikatu är den främsta. Trikatu hjälper till att underlätta för luftvägarna och minska svullnader men också är mycket effektivt för att förbättra matsmältningen som är svag vid en kapha-obalans. Ta två kapslar trikatu före både frukost och middag under denna period.



Tulsi är en annan välgörande ört på våren. Tulsi lättar upp luftvägarna, stärker immunförsvaret och är också lätt uppiggande och stressreducerande. Enklast är att dricka tulsite flera gånger om dagen.


Både Trikatu och Tulsi kan du enkelt beställa i min webbshop.


Samtidigt som du vidtar alla dessa åtgärder för att minska kaphan är det viktigt att du inte stressar, utan tar dig tid för meditation och återhämtning också. Risk finns faktiskt annars att kaphan reduceras så mycket att man får en vata-obalans i stället!


Om du känner att du vill ha hjälp att komma i balans är du varmt välkommen att boka en konsultation hos mig, så skräddarsyr vi en hälsoplan anpassad för just dig.



På våren kan det även vara välgörande att göra en kort ayurvedisk detox för att rensa kroppen från slaggprodukter och komma i balans. Detta tänkte jag berätta om i nästa blogginlägg.


Så tills dess, håll din kapha i balans och njut av att våren närmar sig och att vi går mot ljusare tider!


Namaste,

Clearly Marie


PS. Om du inte ännu beställt min stresshanteringsguide, kan du göra det här:











30 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page